zondag 4 november 2012

5-9 november



Maandag

Van verontwaardiging naar beweging
Hoe bouw je een succesvolle campagne op? Hoe organiseer je mensen rond een problematiek zoals oorlog of klimaat? Een internationaal gezelschap van activisten laat hun licht erover schijnen en discussie volgt.
19:00, De Centrale, Kraamkinderstraat 2
Door Vredesactie, Infomania en Victoria Deluxe

Dinsdag

American Election Night
Wie exit polls minstens even spannend vindt als een voetbalmatch kan het nieuws samen met de jonge sociaaldemocraten op de voet volgen en bediscussiëren. All night long.
19:00: Rik Coolsaet evalueert Obama en vergelijkt met Romney
21:00-vroege uurtjes: Livestream uit de VS, popcorn, American cookies, en vooral exit polls!
Jeugdhuis de Kelder, Kammerstraat 10


Europa in crisis?
Betekent de eenheidsmunt binnenkort het einde van het Europese project of bewijst de Nobelprijs voor de Vrede net dat de Unie nog springlevend is? Europarlementsleden Philippe De Backer (OpenVLD), Saïd El Khadroui (sp.a), Ivo Belet (CD&V) en Peter Dedecker (N-VA, federaal parlementslid) gaan in debat onder het nauwlettend oog van moderator Ferdi De Ville (Ugent).
20:00, Aud. C van de Blandijn
Door Minos Gent

Woensdag

Een glaasje Cuba
Leo Ghysels (producentendienst Oxfam-Wereldwinkels) geeft duiding bij een van de meest tot de verbeelding sprekende Latijns-Amerikaanse landen: Cuba. Een land met een alfabetiseringsgraad van bijna 100% en een levensverwachting die hoger ligt dan de Verenigde Staten. Een land ook dat vaak wordt bekritiseerd voor het schenden van mensenrechten en het beknotten van de persvrijheid. Hoe gaat Oxfam-Wereldwinkels tewerk in deze context? Een boeiend verhaal van iemand met jarenlange terreinervaring.
19:30, Ververijstr 17
Oxfam Wereldwinkels

De toekomstfabriek: startavond
De toekomstfabriek is een initiatief van acht middenveldorganisaties waaronder Vrede vzw, Links Ecologisch Forum, vakbonden etc. Vanavond zitten ze samen rond de vraag 'hoe kan het middenveld meer politiserend werken?'. Eerst is er verduidelijking door Bart van Bouchaute en Francine Mestrum en dan reflecteren Leen Van der Vorst en politiek filosoof Bleri Lieshi over concretere toekomstplannen.
19:30, ACEC-site - De Expeditie; dok Noord 4F 102
Door de toekomstfabriek

Donderdag

Film: The Intouchables

GRAS kijkt film! De film is nog maar van vorig jaar, en werd onthaald met geweldige scores. Hij gaat over een rijke kerel die verlamd raakt en een jonge ex-delinquent uit de banlieus van Parijs in dienst neemt. Een aanrader!
Bondssecretariaat JNM (bovenaan), Kortrijksepoortstraat 192
Door GRAS Gent // 

Film: Snake Dance // Filmavond Kingshasa
Vrede vzw kijkt toevallig ook twee films vanavond. Dit zijn twee aparte activiteiten eigenlijk. De ene film (Snake Dance, in de Sphinx) vertelt het verhaal van een antropoloog en van de uitvinder van de kernbom, de andere (Staff Benda Bilili) gaat over een muziekgroep in Kingshasa, en twee kenners geven uitleg. Deze vindt om 20:00 plaats in het Vredeshuis, Sint-Margrietstraat 9.
Vrede vzw



Vrijdag

[hoogdrempelig: hele dag in Brussel] Het potentiëel van agro-ecologie
'De voedselcrisis in breder perspectief'. Een studiedag over transitie naar een beter landbouwmodel dat de hele wereld op een duurzame manier kan voeden. Dit allemaal in het Europees parlement.
9:30 - 18:30, rue Wiertz 60, Brussel, inschrijven hier
Georganiseerd door de Europese Groenen en Oikos

12 november is de deadline om je te registreren voor power shift Belgium.Power Shift gaat door 1,2,3 december en brengt jongeren bijeen rond klimaatrechtvaardigheid. Het programma belooft.
http://www.power-shift-belgium.org/K2/www/home.php?lang=1&page=3