zondag 21 oktober 2012

22-27 oktober



De week van 22 oktober
Maandag
['s ochtends] Hamid Dabashi: The Arab revolts, intellectuals and Islam
Hamid Dabashi (Middle East studies Colombia University) vertrekt in deze lezing van zijn nieuwe publicatie The Arab Spring: The end of postcolonialism (ZED, 2012). Na de lezing wordt hij geïnterviewd door Prof. Sami Zemni en is er tijd voor vragen en discussie.
9:30 Film Plateauzaal, Paddenhoek 3, Universiteit Gent 

Eutopia Institute


Stop steenkoolgas
Door Nicola Freeman. Steenkoolgas is een nieuwe energiebron die extreem schadelijk is voor het milieu én voor de gezondheid van de lokale bevolking. Het veroorzaakt watervervuiling, lawaaihinder, meer CO2-uitstoot, vernietiging van natuur en van het landschap. Nochtans wil de overheid nog vóór het einde van dit jaar een vergunning geven voor het starten van proefboringen in het Kempisch steenkoolbekken. De documentaire “Gasland” toont de gevolgen van de ontginning van schaliegas in de Verenigde Staten. Schaliegas wordt ontgonnen in schalielagen (ipv steenkoollagen), maar veel van de problemen zijn hetzelfde voor beide technieken. (Trailer op http://www.motherearth.org) Friends of the Earth en Climaxi protesteren tegen de plannen om steenkoolgas te ontginnen in de Kempen. Nicola Freeman van FoE licht toe.
20:00, Assez, Sparrestraat 1A

door Infomania
Dinsdag
Het World Wide Web: een stand van zaken
Robert Cailliau (BE) vond in 1989 (CERN) samen met Tim Berners Lee het WWW uit. Hij vertelt over de minder bekende geschiedenis van deze baanbrekende technologie, bekijkt kritisch wat rest van de oorspronkelijke idealen en analyseert de nieuwe doelen. Hij sluit af met bedenkingen en bezorgdheden.

19:00-21:00, UFO, Sint-Pietersnieuwstraat 33, inschrijven verplicht maar poepsimpel
Georganiseerd door de UGent en Google


Woensdag
België 2.0: Het debat van de toekomst
Debat over de toekomst van België, met (sterk!) 10 jongerenvoorzitters van alle grote politieke strekkingen uit zowel Vlaanderen als Wallonië. Moderator is prof. Dave Sinardet, bekend politicoloog van de VUB.
20:00, Blandijn, Auditorium C
Georganiseerd door Bplus


Donderdag
Geef Jacob een nieuw hemd
Jacob Van Artevelde wil een nieuw hemd. De bekende textiel-koopman wil niet langer kledij dragen uit fabrieken die arbeiders uitbuiten en het milieu vervuilen. ‘t Ateljeetje breit, haakt en naait een reuzenhemd om te tonen dat het anders kan. Rondom het beeld van Jacob Van Artevelde kom je meer te weten over duurzame kleding, kan je adresjes voor eerlijke kledij opzoeken en kan je zelf creatief aan de slag. Je kan er een eigen kledingstuk pimpen om het een tweede leven te geven. 
14:00-18:00, Vrijdagsmarkt, Gent
Organisatie: Oxfam Wereldwinkel Gent-centrum, Netwerk Bewust Verbruiken, ‘t Ateljeetje In het kader van Belmundo, Gent solidair met de wereld.

Spelletjesavond
Een gezellige avond op het eerste verdiep van de Outpost, het café met de grootste verzameling gezelschapsspellen van Gent!
19:30-..., Ottergemsesteenweg 13, Gent
Door GRAS

Film de résistance: Debtocracy

Debtocracy gaat over de oorzaken van de Griekse schuldencrisis. Met een voorbespreking van Ferdi de Ville.
19:30-22:30, Blandijnberg 2, €1 inkom

Fairtrade kroegentocht
Je bent pas student in Gent als.. je alle cafés kent met een boontje voor fair trade en/of bio! De Noord-Zuidstudenten nemen je mee op een tocht via bekende en minder bekende cafés waar het biobier rijkelijk vloeit en de fair trade sap de dorstigen lest. Gezelschapsspelletjes welkom.
20:00, De Geus van Gent (Kantienberg)
Door Noord-Zuidstudenten Gent


Boekvoorstelling: De N-VA: analyse van een politieke campagne
Ico Maly analyseert het programma en de ideologie van de N-VA.
20:00, Zebrastraat, Expovleugel



Vrijdag
[hele dag] Transitiefestival
De transitiebeweging komt samen in de Vooruit, en het programma belooft lezing, markt, atelier en veel meer. Zie hun site!
10:00-'s avonds laat, Vooruit, inschrijven verplicht (€13)
door Transitie Gent


Zaterdag
 Jong Groen Startdag voor de leden.

Zaterdag vindt ook De Groene Academie: bouwstenen van de groene ideologie plaats, maar helaas zijn alle plaatsen volzet. Oikos raadt daarom aan om al in te schrijven voor de editie van 2013.